ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΕΡΦΕΡ
Το σερφ περιλαμβάνει περισσότερα από το να σηκώνεσαι όρθιος αφού πιάσεις ένα κύμα. Η εθιμοτυπία σερφ αναφέρεται στους αποδεκτούς κανόνες μεταξύ των σέρφερ σχετικά με το πώς να πιάσουν ένα κύμα. Αυτοί οι «κανόνες» μοιάζουν περισσότερο με οδηγίες για τη διατήρηση της ευτυχίας και της ασφάλειας όλων στο νερό παρά με πραγματικούς κανόνες. Τα βασικά πρέπει και τα μη του σερφ παρατίθενται εδώ.
Σωστή σκηνοθεσία
Ο σέρφερ που βρίσκεται πιο κοντά στην κορυφή του κύματος (το υψηλότερο σημείο) έχει το δικαίωμα διέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας σέρφερ στα αριστερά σας θέλει να πιάσει το ίδιο κύμα με αυτό που βλέπετε στη δεξιά πλευρά της κορυφής του κύματος, πρέπει να του δώσετε το δικαίωμα διέλευσης.
Μην εισερχεστε
Μπορείτε να αλλάξετε την πορεία τους στην κλειδαριά απογειώνοντας στο κύμα μπροστά σε άλλο σέρφερ. Το να πέσεις σε κάποιον είναι απίστευτα ενοχλητικό και επικίνδυνο.
Αποφύγετε το φίδι
Για το φίδι, κάποιος σε ένα κύμα αναφέρεται στην τοποθέτηση του εαυτού του για να αποκτήσει τις πρώτες βυθίσεις σε ένα κύμα κωπηλατώντας γύρω από έναν άλλο σέρφερ. Δεν είναι ευχάριστο ακόμα και όταν κανείς δεν κινδυνεύει άμεσα εξαιτίας αυτού. Ένα lineup είναι κάτι που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σερφ. Το να φιδώνεις κάποιον υπονοεί ότι έχεις μπει, κάτι που είναι απαράδεκτο για τους σέρφερ και θα χάσει πολύ σεβασμό. Αυτή είναι ουσιαστικά μια γραμμή για τη σύλληψη κυμάτων.
Μην πετάτε ποτέ τη σανίδα σας.
Μπορεί να είναι επικίνδυνο να ρίξετε τη σανίδα σας πριν βουτήξετε κάτω από ένα κύμα, ειδικά αν είναι γεμάτο. Οι σανίδες του σερφ είναι τεράστιες και βαριές και το να τις πετάξεις πριν βουτήξεις κάτω από ένα μεγάλο κύμα μπορεί τελικά να έχει ως αποτέλεσμα κάποιον να χτυπήσει στο κεφάλι. Προσπαθήστε πάντα να διατηρείτε τον έλεγχο και την επαφή με τον πίνακα σας. Αυτός ο κανόνας μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τους νεοφερμένους, αλλά η ανάπτυξη καλών συνηθειών μπορεί να το κάνει πολύ πιο απλό αργότερα.
Επικοινωνήστε τις προθέσεις σας “Ναι!” φώναξε βιαστικά.” “Αριστερά/δεξιά, πηγαίνω!” θα δώσει στους άλλους σέρφερ αρκετό χρόνο για να απομακρυνθούν από το μονοπάτι σας ή να αποφασίσουν αν θέλουν να πιάσουν το κύμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για να διατηρήσουν τον σεβασμό των άλλων κολυμβητές που κάνουν σερφ, πρέπει να κρατάτε έναν ευχάριστο τόνο επικοινωνίας.
Σεβαστείτε τον εαυτό σας για να κερδίσετε τον σεβασμό.
Στον κόσμο του σερφ, ο σεβασμός εκτιμάται ιδιαίτερα και πρέπει να εργαστείς γι’ αυτόν. Μπορείτε να κερδίσετε τον σεβασμό των άλλων σέρφερ στη σύνθεση τηρώντας μερικούς βασικούς κανόνες εθιμοτυπίας σερφ, που θα κάνουν το σερφ σας και το δικό τους πιο ασφαλές και ευχάριστο.
ΤΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΕΡΦΕΡ ΕΙΜΑΙ;
Αν και προτιμάμε να μην κρίνουμε από τα ταλέντα στο σερφ, είναι απαραίτητο να κοιτάξετε πού βρίσκεστε για να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να προχωρήσετε. Παρόμοια με άλλα αθλήματα, το σερφ ωφελείται από την επανάληψη και η βελτίωση στο σερφ απαιτεί χρόνο. Θα προχωρήσετε πιο γρήγορα αν σερφάρετε περισσότερο. Ας ελέγξουμε το επίπεδο των ικανοτήτων σας στο σερφ.
Σέρφερ 1 επιπέδου
Ένας σέρφερ επιπέδου 1 θα χρησιμοποιεί συχνά μια σανίδα αφρού σε νερό μέχρι τη μέση σε ασβεστωμένα κύματα. Εάν βρίσκεστε σε αυτό το επίπεδο, είχατε κάποιες οδηγίες σερφ και μόλις τώρα αρχίζετε να κατακτάτε τα βασικά. Δεν είστε ακόμη αρκετά σίγουροι για να σερφάρετε μόνοι σας ή να πιάσετε τα πράσινα κύματα σας. Με τη βοήθεια ενός προπονητή, θα μάθετε πώς να επιλέγετε και να πιάνετε κύματα, να αναδύεστε σωστά στη σανίδα, να πέφτετε από τη σανίδα με ασφάλεια και τις βασικές αρχές της εθιμοτυπίας στο σερφ όταν εγγραφείτε για ένα μάθημα για αρχάριους.
Σέρφινγκ 2 επιπέδων
Ένας σέρφερ επιπέδου 2 μπορεί να σταθεί όρθιος και να ελέγξει τη σανίδα για τουλάχιστον τρία δευτερόλεπτα και μπορεί εύκολα να κωπηλατήσει μόνος του μέσα από κύματα ασβεστοποίησης. Οι σέρφερ του δεύτερου επιπέδου είναι πρόθυμοι να πιάσουν αδιάκοπα κύματα και να επικεντρωθούν στην τελειοποίηση της τεχνικής του pop-up. Σε αυτό το επίπεδο, θα μελετήσετε την επιλογή κυμάτων, θα εξασκηθείτε στις πρώτες σας περιστροφές από το κάτω μέρος, θα κάνετε γωνία απογείωσης και θα δημιουργήσετε ταχύτητα κύματος. Αυτό το επίπεδο θα δοκιμάσει την ικανότητά σας να χειρίζεστε αποτελεσματικά και με ασφάλεια οποιαδήποτε κατάσταση, ενώ δοκιμάζετε την εθιμοτυπία σας στο surf.
Σέρφινγκ 3 επιπέδων
Ένας σέρφερ επιπέδου 3, μερικές φορές γνωστός ως ενδιάμεσος, μπορεί να πιάσει κύματα μόνος του. Οι σέρφερ που μπορούν εύκολα να σηκωθούν και να οδηγήσουν ένα κύμα μέχρι την ακτή και που νιώθουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε δοκιμαστικές κινήσεις στα κύματα θα πρέπει να σερφάρουν σε αυτό το επίπεδο. Δεδομένου ότι οι σέρφερ επιπέδου 3 θα πρέπει να μπορούν να διαχειρίζονται το σερφ ανεξάρτητα, οι προπονητές συνήθως δεν βρίσκονται πλέον στο νερό. Στο τρίτο επίπεδο, αρχίζουμε να μαθαίνουμε πότε και πώς να εκτελούμε πιο δύσκολους ελιγμούς, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής. Ένας πίνακας δρόμου χρησιμοποιείται σε τακτικές προπονήσεις που προσφέρονται από το Surfing WA Surfschool για να μιμηθούν κόλπα ή ως προθέρμανση πριν μπείτε στον ωκεανό.
Σέρφινγκ 4 επιπέδων
Ένας σέρφερ επιπέδου 4 είναι άνετος στο νερό και μπορεί να ελίσσεται γρήγορα, δυνατά και ρευστά στην περιοχή κλειδιού του κύματος. Ο προπονητής σας θα επισημάνει τομείς που πρέπει να βελτιωθούν σε αυτό το επίπεδο και θα συνεργαστεί μαζί σας για να τους αντιμετωπίσετε. Θα αποκτήσετε τεχνικές και δεξιότητες που ισχύουν για το επίπεδο επάρκειάς σας και θα σας προωθήσουν προσωπικά. Στόχος αυτού του επιπέδου είναι να παρέχει στον σέρφερ μια σαφή κατανόηση των περιοχών που πρέπει να βελτιώσει και των μεθόδων που μπορεί να χρησιμοποιήσει.