Τα διάφορα είδη διαλειμμάτων σερφ

0
537

Η περιοχή ή η σύνθεση όπου αρχίζουν να σπάνε τα κύματα είναι το διάλειμμα σερφ. Δείτε τα χαρακτηριστικά των πέντε βασικών κατηγοριών διαλειμμάτων σερφ.
Κάθε σέρφερ έχει ένα ονειρικό κύμα, ένα τέλειο σημείο με ζεστό νερό όπου σχηματίζονται κύματα και ξεφλουδίζουν τη γραμμή άψογα σαν να στάλθηκαν ειδικά για εμάς.

Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί περιστασιακά να είναι λίγο υποτονικά στον πραγματικό κόσμο.

Ακόμη και οι καλύτερες περιοχές για σερφ περιστασιακά βιώνουν κλεισίματα, παρατεταμένα επίπεδα ξόρκια και εξαιρετικά γεμάτες ουρές.

Οι τρεις κύριες περιοχές όπου τα κύματα του σερφ συχνά αποτυγχάνουν είναι τα διάλειμμα στην παραλία, τα σημεία διαλείμματα και τα διαλείμματα των υφάλων.

Αλλά μπορείτε επίσης να προσθέσετε δύο ακόμη στοιχεία στη λίστα: διαλείμματα ποταμού και κατασκευασμένα σπασίματα.

Διάφοροι βυθοί και περιφερειακή γεωγραφία παράγουν διαφορετικά κύματα.

Μετά από ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων, τα φουσκώματα αρχίζουν να «νιώθουν» τον πυθμένα της θάλασσας και τελικά σπάνε.

Ας εξετάσουμε το καθένα ξεχωριστά:

Οι διακοπές στην παραλία

Τις περισσότερες φορές, ένα διάλειμμα στην παραλία είναι μια σύνθεση. Κύματα πέφτουν στην άμμο σε αυτήν την περιοχή για σέρφινγκ.

Παρέχουν απαλά κύματα για όσους μαθαίνουν να σερφάρουν, σταθερές κλειδαριές και σπασμωδικές διακοπές στην παραλία για πιο έμπειρους αναβάτες.

Οι κορυφές στις διακοπές στην παραλία αλλάζουν συνεχώς καθώς οι ράβδοι άμμου κινούνται πάνω από τον πυθμένα του ωκεανού από τη μια πλευρά στην άλλη λόγω ρευμάτων, φουσκωμάτων και παλίρροιες.

Σε σύγκριση με άλλους τύπους lineup, τα διαλείμματα στην παραλία παρουσιάζουν μεγαλύτερη συνέπεια και απαιτούν λιγότερο φουσκώματα για να παράγουν ωραία κύματα.

Μερικά από τα πιο γνωστά beach breakers παγκοσμίως περιλαμβάνουν το La Gravière (Γαλλία), το Puerto Escondido (Μεξικό), το Nazaré και το Supertubos (Πορτογαλία) και άλλα.

Το σημείο καμπής

Ένα σημείο διάλειμμα είναι μια περιοχή σερφ όπου τα κύματα ξεφλουδίζουν δεξιά ή αριστερά κατά μήκος ενός βραχώδους ακρωτηρίου, σημείου ή σε καμπύλες ακτές που μοιάζουν με φυσικό λιμάνι.

Αν και επιτρέπει μεγάλες και συναρπαστικές βόλτες, οι αρχάριοι πρέπει γενικά να το αποφεύγουν.

Επειδή βασίζονται στην αλληλεπίδραση της γωνίας διόγκωσης, της ταχύτητας του ανέμου και της κατεύθυνσης για την παροχή ιδανικών συνθηκών σερφ, τα διαλείμματα σημείων υψηλής ποιότητας είναι ασυνήθιστα.

Μπορείτε να κάνετε συνεχώς ελιγμούς γύρω από το κύμα θραύσης όταν συμβαίνει ένα διάλειμμα σημείου, καθιστώντας την κωπηλασία πολύ απλή.

Μερικά από τα πιο γνωστά σημεία breakers παγκοσμίως βρίσκονται στο Jeffrey’s Bay (Νότια Αφρική), στο Bells Beach and the Gold Coast (Αυστραλία) και στο Rincon (Καλιφόρνια).

Τραχύ σπάσιμο

Μια τοποθεσία σερφ, γνωστή ως διάλειμμα υφάλου, είναι μια τοποθεσία όπου τα κύματα πέφτουν πάνω από κοραλλιογενείς βυθούς, βράχους ή λιθόστρωτα.

Θεωρείται ως το πιο δύσκολο διάλειμμα από όλα λόγω του πόσο ρηχά είναι και τα απρόβλεπτα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν.

Είναι πιο διαδεδομένα σε τροπικές τοποθεσίες σερφ και συχνά προσφέρουν βαθιά κανάλια ή περάσματα υφάλων για ασφαλή κουπί έξω.

Τα τέλεια κυματοειδή κύματα σπάνε συχνά στο ίδιο σημείο με τα σκασίματα των υφάλων.

Οι σέρφερ πρέπει να έχουν επίγνωση των αιχμηρών σημείων, των σπηλαίων και άλλων κινδύνων πριν πιάσουν το πρώτο τους κύμα σε αυτές τις τοποθεσίες.

Τα πιο γνωστά σπάσματα υφάλων στον κόσμο είναι το Pipeline (Χαβάη), το Teahupoo (Ταϊτή), το Cloudbreak (Φίτζι) και το Macaronis (Ινδονησία).

Διάλειμμα στο Ποτάμι

Μια περιοχή σέρφινγκ στην ενδοχώρα γνωστή ως “διάλειμμα ποταμού” είναι όπου το νερό ρέει πάνω από ένα περίγραμμα πυθμένα που διαμορφώνει το κύμα (κύμα ροής φύλλου) ή όπου εμφανίζονται κύματα όταν το νερό που κινείται γρήγορα επιβραδύνεται λόγω του νερού προς τα κάτω (υδραυλικό κύμα άλματος ή ουραίο νερό) .

Ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, οι διακοπές του ποταμού μπορεί να είναι μόνιμες ή σποραδικές. Βρίσκονται συνήθως στις εκβολές του ποταμού, βαθιά μέσα σε ένα φαράγγι ποταμού ή κάτω από μια γέφυρα.

Μερικά από τα πιο γνωστά ποτάμια στον κόσμο είναι ο ποταμός Eisbach στη Γερμανία, ο ποταμός Snake στο Wyoming και το Bend Whitewater Park στο Όρεγκον.

Το ανθρωπογενές διάλειμμα σερφ

Μια περιοχή σερφ που δημιουργείται σε περιβάλλον που ελέγχεται από τον άνθρωπο, όπως πισίνα, λούνα παρκ, υδάτινη λιμνοθάλασσα ή μηχανή κυμάτων, είναι ένα τεχνητό διάλειμμα σερφ.

Η τεχνολογία παράγει δύο διαφορετικά είδη κυμάτων: στάσιμα κύματα και κύματα που ξεφλουδίζουν.

Οι σέρφερ μπορούν δυνητικά να απολαύσουν μια ατελείωτη βόλτα σε στάσιμα ή ακίνητα κύματα, αλλά μπορούν να πιάσουν και να οδηγήσουν μόνο τα κύματα που παράγονται σε μια πισίνα σερφ, για περίπου 30 έως 50 δευτερόλεπτα κάθε φορά.

Comments are closed.